Lite fakta om japansk mat

Många frågar om de olika rätterna i menyn så nedan har vi lite förklaringar. Ofta misstas sushi för sashimi eller nigiri. Sushi är egentligen ett namn på rätter som innehåller ris blandat med vinäger så kallat sushiris. Idag har betydelsen egentligen inte med fisk att göra.

Nigiri

Nigiri är det som nästan alla förknippar med sushi men är alltså bara en sorts sushi. Består av en bit fisk eller annan råvara på en bädd av sushiris. Ordagrant betyder nigiri två fingrar och kommer från att kocken pressar riset till nigirin med två fingrar.

Maki eller Norimaki

Ordet maki betyder rulle och är sushiris i en rulle av sjögräs(nori) med olika sorters fyllning eller topping. Sjögräset kan var både på utsidan eller insidan.

Inari

Inari är sushiris inuti en "påse" av friterad tofu. Namnet kommer från  gudinnan Inari, i Shinto, som sägs gilla friterad tofu. Hon är lyckans och framgångens gudinna och är väldigt populär i Japan.

Temaki

En strut av sjögräs, nori, som fylls med olika ingredienser.  Ordagrant översatt blir det "handrulle"

Sashimi

Rå fisk utan ris. Misstas ofta för att vara sushi.

Bento

Bento betyder "matlåda" och består av flera rätter. Serveras traditionellt i en låda med lock där locket läggs under lådan som bricka. 

Gyoza

Japanska knyten av risdeg fyllda med olika godsaker, som steks eller friteras, och doppas i soja, chili eller vinäger. 

Pokebowl

Poke kommer ursprungligen från Hawaii och är olika ingredienser serverade i en skål. Sushi varianten serveras på en bädd av sushiris.

Lite fakta om sushi

Kul Youtube klipp om hur man äter sushi i Japan (Hos oss får ni självklart äta hur ni vill 😄) och lite kul fakta om sushi.